ANTALYA ADAKLIK ve KURBAN Anasayfası

FAYDALI BİLGİLER
İnsanlık Tarihinde Kurban

Kurban kavramı ve kurban etme ritüelleri insanlık tarihi ile yaşıttır. Kurban etme kavramı tarih öncesinden günümüze göre süreç içinde birinci anlamını koruduğu gibi ritüel boyutunda dini ve kutsal boyutlarının sayısı olarak ikinci anlamlarda da kazanarak varlığını sürdüren bir kavram oluşmuştur kurban kesme eylemi İslam dininin doğuşundan çok önceki Çağlar’a kadar uzanır çok eski tabiat dinleri ile Mezopotamya anadolu Mısır hint Çin İran ve İbrani dillerinde yılın belli aylarında dini törenlerle kurban sunma bayram yapma geleneği vardır insanların tahıl hayvan ve hatta insan kurban ettikleri olmuştur.

İnsanların uydurdugu çeşitli inançlar da veya tapındıkları putlar İçin kestikleri hayvanlarada kurban adını vermektedirler. Böyle inançlara sahip insanlar eski Çağlar’dan beri hayvan yiyecek insan hatta Çocuklarını dahi kurban vermektedirler. hatta günümüzde de bu inanca sahip sapkın kişi Ve kabileler de bu sapkın ve acımasız adetlerini sürdürmektedirler.

İnsan kurban edilmesi veya insan yerine diğer bir hayvanın kurban edilmesi dinler tarihinde görülebilen bir durumdur. En değerli kurban olarak insanın kurban edilmesi insanın çok değerli bir hediye olarak görülmesindendir.

Tarihte ibadet amacıyla yapılan ilk kurban Hazreti Âdem’in oğulları habil ile kabil’in kurbanlarıdır. Aralarında çıkan sorunda hangisinin haklı olduğunu öğrenmek için Cenabı Hakk’a kurbanlarını sundular habilin kurbanı kabul olmuştu bunu çekemeyen ve amacına ulaşamayan kabil ise kardeşi Habili öldürmüştür diğer bir rivayete göre de kabil en sevdiği varlık olarakta Habilli Allah’a kurban etmiştir.

İnsanlık tarihinde en fazla bilinen kurban olayı ise Hazreti İbrahim’in oğlu Hazreti İsmail’i kurban etmek istemesidir. Bu olay eski doğu dünyasında uygulanan İbranilerin peygamberler dönemine kadar sürdürdükleri ilk çocuğun kurban edilişinden başka bir şey değildir ilk çocuk genellikle bir tanrının çocuğu olarak görülürdü bu ilk çocuğun kurban edilmesi tanrıya ait olanı geri verilmesi demektir. Ancak bu olayda tek tanrılı dinlerde insan kurban edilmesinin sonu olarak görülmektedir. İbrahim oğlunu tanrının isteğiyle kurban etmeye hazırlandığı sırada tanrı tarafından gönderilen bir koçu kurban etmesi insan kurban edilmesinin önüne geçmiştir.

Hristiyanlıkta ise son kurban kendisini tüm insanlığın günahları adına kurban eden Hazreti İsa’nın kendisidir. İsa’nın kurban edilmesi kominyon ayininde sembolik olarak tekrar edilir kutsal ekmek insanın bedenini kutsal şarap İse kanını simgeler şarabın içilmesi kutsal ekmeğin yenmesi İsa’nın sembolik olarak yeniden kurban edilmesi onun bedeninin ve kanının paylaşılması anlamına gelir. böylece Hristiyanlık aslında semavi dinler için de kurbanı sonlandırmış olan yegane dindir.

Yahudilikte kurban canlı ve cansız olarak iki bölüme ayrılmıştır canlı kurbanlar Musa şeriata göre kurban edilmesi uygun görülen hayvanları Kanını akıtmak suretiyle kurbanlardır cansız kurban ise tanrı adına yere su şarap dökme şeklinde gerçekleşir. Yahudilerde kurbanlar Günlük haftalık aylık mevsimlik ve senelik olarak sunulur. Günlük kurbanlar her gün sabah akşam sunulması gereken bir yaşındaki kuzudan ibarettirdiler çok erken dönemde Hazreti İbrahim’in yaptığı gibi ilk doğan çocukları kurtarmak için bir hayvan kurbanı bedel olarak etmelerine rağmen şiddetli bir savaş durumlarında ilk doğan çocuk kurban edilirdi yahudilerle kurban olayı günümüze doğru gelindiğinde gittikçe değişime uğramaktadır mayasız ekmeğin en önemli kurban geleneği olarak devam ettiği söylenebilir. Yahudilerde kurban adeti kudüs Tapınağının yıkılmasından sonra bitmiştir kurban ibadeti tapınağa hastı ve Yahudilere göre tapınak bir taneydi. Günümüzde Yahudiler günahlarından arınmak için horoz veya tavuk kurban edip etlerini fakirlere dağıtmaktadırlar

Eski Türklerde sosyal yaşamın her aşamasında kurbanın ayrı bir yeri bulunmuştur. Türkler Tanrı’ya yakarış ata ruhlarını anma bereket dilekleri doğum toy düğün şölen bayramlar anlaşmalar ölüm ve mezar ziyaretleri gibi çeşitli durumlarda kurbanlarını sunmuştur. Eski Türkler genellikle kurbanlarını bir şey elde etmek için değil genelde teşekkürlerini sunmak için vermişlerdir o sene ürün iyi gitmesi savaşların kazanılması mevcut olan hastalıklardan kurtulmak durumlarında Tanrı’ya Adaklarını sunmuşlardır. Şaman Türklerde yapılan her ayinde kanlı veya kansız mutlaka adak vermişlerdir.

Eski Mezopotamya’da babil de haftanın yedinci günü olarak cumartesi günü uğursuz gün olarak kabul edilir ve bu uğursuzlukdan kurtulmak için adaklar adar kurbanlar kesilirdi.

Asurlularda da kurban ve adak kesilirdi eğer adak ve kurban sunulmazsa tanrıların kendilerini yiyeceğinden korkulurdu o yüzden oğlak ve kuzu gibi küçük hayvanlar insanların bütün günahlarının temizleyeceklerine inanılırdı

Sümerlerde de kurban törenlerine çok büyük önem verilirdi kurbanlarını tapınaklarla da keserler orada pişirirler ve sunarlardı o yüzden tapınaklarda mutfak büyük bir yer edinmiştir kesecekleri hayvanların rengine cinsine fazla önem vermezlerdi.

Eski Mısır’da da özellikle milli bir kenarında genellikle insan kurban edilir bazen de sığır kurban eklerdi sığırın eti 14 parçaya bölünüp Törene katılanlara dağıtılırdı.

Eski maya Astek ve İnkalar da insan kurban etmek çok yaygındı as teklerde özellikle yıl içinde yüzlerce binlerce insan kurban edilmiştir mayalarda insan kurban etmek lamaların kurban edilmeye başlandıktan sonra son bulmuştur.

Eski Yunanda kurbanlar genellikle Zeusa sunulurdu erkek tanrılara erkek hayvan tanrıçalara da dişi hayvan kurban edilirdi. Eski yunan da genellikle ilahi bir güce sahip olduğu düşünülen boğanın kurban edilmesi yaygın bir gelenektir. Eski Yunanda çok sayıda tanrı olduğu için her birine ayrı ayrı hayvan kurban edilirdi bunların içinde kuş balık gibi hayvanlar dahi bulunmaktadır. Eski Yunanda insan da kurban edilmiştir ancak daha sonraları bu adetten vazgeçilmiştir.



Diğer Faydalı Bilgiler
» İslam Tarihinde Kurban
» Kurban Bağışı Yapabileceğimiz Yerler
» Küçükbaş Adak ve Kurbanlık Hayvanda Aranan Özellikler
» Adak ve Kurbanımı Nasıl Seçmeliyim
» Et Kalite Sıralaması
» Hayvan Kesilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
» Hayvan Satma Şekilleri
» Kurban Çeşitleri
» Kurban Kesmek Vahşet midir?
» Ayet ve Hadislerde Adak Kurban
» Hayvan Sağlığı