ANTALYA ADAKLIK ve KURBAN Anasayfası

FAYDALI BİLGİLER
İslam Tarihinde Kurban

Kurban İslam dininde Allah’a yaklaşmayı Allah yolunda mallarını feda edebileceklerini ve verdikleri nimetlere şükür için hicretin ikinci yılında kesilmeye başlanmıştır

Kuranı Kerim’de Kevser suresinin bir ve üçüncü ayetlerinde :şüphesiz ki biz sana Kevseri verdik o halde Rabbin için namaz kıl kurban kes ve hac Suresi 34. ayeti nde :her Ümmet için Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismimi alsınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık işte sizin ilâhınız bir tek ilahtır şu halde yalnız ona teslim olun alçakgönüllüre müjdele. Saffat suresinin 107. ayetinde Hazreti İbrahim’in oğlu Hazreti İsmail’in yerine bir kurbanın Allah tarafından kendilerine fidye yani kurban olarak verildiği açıkça bildirilmektedir.

Peygamberimizin bir hadisinde ise insanoğlu Allah’ın nezdinde kurban gününde kurban kesmekten daha sevgili bir iş işlememiştir o kurban kıyamet gününde boynuzları bostu ve tırnakları ile gelir. kurban kanının Allah nezdinde büyük bir itibarı vardır kan atıp yere düşmeden kurban kabul olur kurbanı temiz ve halis bir kalple Allah’a takdim edin.”Tirmizi”

Hazreti peygamber (S.A.V.)da kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisine kurban kesmiştir Hazreti peygamber (S.A.V.) de meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kestiği bilmektedir.

Kurban kesmenin meşruiyeti kitap ve icma İle sabittir. Kur’an-ı Kerim de: Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Kevser 2 ve hadislerde de imkanı olupta kurban kesmeyen bizim namazgahımıza yaklaşmasın şeklinde ifadeleri konunun önemini ortaya koymaktadır bu ve benzeri Naslardan hareket eden hanefi fukarası kurban kesiminin vacip olduğu görüşünde birleşmiştir.

Kurban kesecek kimsenin Müslüman hür ve yolculuk halinde bulunmayıp mukim olması nisap miktarı (80.18 gram altın)mala sahip olması gerekir.

Kurban Kesme zamanı kurban bayramı namazından sonra kurban bayramın üçüncü günü ikindi vaktine kadar kesilebilir. Ancak zorunlu hallerde kurban bayramın dördüncü günü ikindi vaktine kadar da kurban kesilebilir.

Kurbanlık hayvanlar koyun keçi deve ve sığırlardan kesilebilir. Koyun ve keçi tek bir kişi kesebilir. sığır ve deveyi yedi kişiye kadar kişi ortakkesebilir. vahşi hayvanlardan kurbanlık olmaz.



Diğer Faydalı Bilgiler
» İnsanlık Tarihinde Kurban
» Kurban Bağışı Yapabileceğimiz Yerler
» Küçükbaş Adak ve Kurbanlık Hayvanda Aranan Özellikler
» Adak ve Kurbanımı Nasıl Seçmeliyim
» Et Kalite Sıralaması
» Hayvan Kesilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
» Hayvan Satma Şekilleri
» Kurban Çeşitleri
» Kurban Kesmek Vahşet midir?
» Ayet ve Hadislerde Adak Kurban
» Hayvan Sağlığı